Grunderna till att finansiera ett företag

När du startar ditt företag är det mycket som måste ordnas för att komma igång. Det som behövs allra mest är en bra finansiering för att kunna få lokaler, produkter och verktyg att starta affärerna med. Här beskrivs de vanligaste alternativen som kan användas för att finansiera ditt företag.

Egen finansiering

finansieringDet första alternativet är att försöka finansiera en del av företaget med egna medel. Detta är det enklaste sättet eftersom det inte kräver några ansökningar, lån med tillhörande räntor eller annat som har krav bundit till sig. Även om dina egna resurser inte kan täcka allt, kan de bidra med en liten del.

För de som nödvändigtvis inte har egna resurser kan istället fråga familj och vänner. Även om vissa inte tycker om att fråga om pengar från närstående är detta ett bra sätt att kunna låna utan att behöva tänka på dyra räntor. Lånet kan därefter betalas av med månatliga avbetalningar.

Krediter och lån

Bland de vanligaste sätten att finansiera ett företag är via lån. Det finns ett väldigt vanligt lån som heter företagslån och som är specifik anpassat för de som ska påbörja eller driva ett företag. Dessa lån kan du få via banken men du måste bli godkänd utifrån en mängd kriterier.

Det finns även många andra sorters lån men inte sällan krävs det att företaget har varit aktivt ett tag. Banken kan låna ut pengar men då måste du kunna erbjuda en säkerhet för pengarna. Det är här som verksamhetens innehav av inventarier eller lager kan användas liksom prognos över kommande försäljning. En lösning som kan vara något att tänka på är att du som privatperson tar ett lån för att använda pengarna in i ditt företag. På lendify kan du läsa mer om privatlån som ett alternativ. Det är alltid bra att jämföra vad som passar dig bäst såklart.

Riskkapital

RiskkapitalFör de företag som har en väldigt hög tillväxtpotential finns det alltid en chans att använda riskkapital. Detta innebär att bolaget får nya delägare i företaget genom att dessa bidrar med finansiell hjälp, så kallat aktiekapital. Du kan därmed komma igång med företaget snabbare och enklare, men förlorar en del av äganderätten.

Riskkapital är perfekt att använda om det skulle bli problem att ta lån. Du slipper tänka på att betala tillbaks och använder de ekonomiska medlem från investerarna till att utveckla verksamheten. Det kan dock vara svårt att få riskkapital. Du måste kunna sälja in ditt företag och påvisa att din produkt är attraktiv på marknaden.

Crowdfunding

Med crowdfunding kan du få finansiellt stöd från vanliga människor men för att detta ska lyckas måste du ha en mycket attraktiv företagsidé som lockar ”crowdfunders”. Du presenterar din idé och ditt företag på nätet och de som väljer att skänka pengar till ditt företag får vanligtvis en produkt som tack för hjälpen.