Hur du får ekonomin att fungera

Om du någon gång har sett TV-programmet Lyxfällan vet du att det kan vara svårt att få ekonomin att fungera, även om det inte är så extremt som i programmet. Har du koll på vad du lägger dina pengar på varje månad? Det kan finnas tusenlappar att spara om du skaffar dig koll på dina intäkter och utgifter. Följ de här tre stegen för att komma igång.

Få koll på din ekonomi

Få-koll-på-din-ekonomiSkaffa dig koll på vad du spenderar dina pengar på varje månad. Många av bankernas appar kategoriserar dina kortköp så att du kan se en sammanställning av vad du lagt dina pengar på varje månad. När du ser det framför dig blir det lättare att se var det finns onödiga utgifter. Kanske blir det lättare att prioritera bort det där kaffet du köper på väg till stationen varje morgon.

Det behöver inte vara krångligt att få koll på sin ekonomi och det behöver inte ta jättemycket tid heller. Det som behövs är målmedvetenhet och att du håller dig till de begränsningar du satt. Nedan kommer vi att gå igenom tre steg som ger dig verktygen för att kanske spara till den där drömresan, huset, eller vad det nu är som är målet.

Sitter du på lån som du har tagit för att köpa saker som du har behövt, kanske lån utöver bolån som privatlån eller blancolån eller något annat typ av lån så är det en bra idé ifall du går igenom och har koll på kostnaderna exakt för lånet samt hur mycket du betalar av på själva lånet varje månad. Ett tips om du har många små lån är att se om du kan samla ihop lånen till ett större lån för att få ner kostnaderna. Några som vi kan rekommendera är duktiga inom området är samlalånen.nu som relativt nyligen har börjat online med att sprida kunskap och hjälpa den som är ute efter att just samla lån eller krediter. Besök dem om du behöver hjälp.

Tre enkla steg

Tre-enkla-stegDet första steget för att få koll på sin ekonomi är att notera dina utgifter. Som nämndes ovan kan du också använda dig av din internetbank för att kategorisera utgifter. Detta kan dock ge en lite missvisande bild om du till exempel använder mer än en bank. Vårt tips är istället att föra en pengadagbok i fysiskt format. Det behöver inte ta längre tid!

Vill du minimera tidsåtgången åt detta kan du lägga en minut varje dag i en vecka på att skriva ner utgifterna för den dagen. För att göra det ytterligare lite mer analytiskt omfattande kan du föra pengadagbok både en vecka innan lön och en vecka efter, för att se skillnad i spenderande. Att skriva ner saker fysiskt kan få dig att tänka efter ytterligare om köpet verkligen var nödvändigt.

Steg två

Steg-tvåEfter att ha fått en hyfsad överblick över ditt spenderade under en till två veckor gäller det att prioritera. Vilka är fasta kostnader? Boende är vanligen en av dem, medan livsmedel och eventuellt transport är andra. Dessa går dock till viss del att påverka, till exempel genom att förhandla dina elavtal, byta livsmedelsbutik eller titta efter alternativa varor och kanske gå istället för att ta bussen ibland.

Efter att du sorterat bort de stora, fasta utgifterna återstår de rörliga. Hur många av dem är onödiga? Vissa av dem kanske inte ens verkar vara onödiga, som lunch. Om du tar med dig matlåda till jobbet varje dag istället för att köpa lunch ute kan du spara upp till 12 000 kronor om året. Det finns massor med bra tips på matlådemat på nätet att utforska!

Målsättningar

Det tredje och sista steget handlar om målsättningar. Ett kort mål kan vara till exempel att göra matlåda tre dagar i veckan. När de sett hur mycket du kan spara varje år och till och med varje månad genom att begränsa användningen av ditt kort, kanske tankar som hittills bara varit drömmar känns mer verklighetsförankrade. Försök sätta av en viss summa varje månad till det du drömmer om.